Inductie of keramisch koken, de voor en nadelen

Alle informatie over inductie of keramisch koken.

Ervaren elektricien

 Direct beschikbaar

Vrijblijvende offerte

Garantie op ons werk

Iedereen weet het: de inductie kookplaat en de keramische kookplaat zijn immens populair geworden door de Oorlog in Oekraïne. Het koken op gas wordt steeds duurder, waardoor we wel twee of drie keer nadenken voordat ze we speciale pannen daarvoor gebruiken. Elektriciteit lijkt de toekomst te zijn. Toch zijn er heel wat voor- en nadelen die ook gelden voor het gebruik van inductie of keramisch. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van inductie of keramisch.

 

Het effectieve gebruik van een inductie kookplaat

De inductiekookplaat is effectief met opwarmen in vergelijking met andere keramische kookplaten. Op het moment dat u uw biefstukje bakt op de glazen plaat van een inductie, dan beseft u zich niet dat het minder energie verbruikt dan andere kookplaten. Volgens Milieu Centraal gaat dat wel om 30% . Inductie verwarmt namelijk het magnetisch veld. Dit is dus een heel effectieve manier van elektrisch koken en het scheelt natuurlijk heel wat in uw meterkast.

 

De keramische kookplaat goed schoonmaken

De keramische plaat koelt snel waardoor er makkelijker kan worden schoongemaakt. Wanneer u de pan en de keramische plaat goed onderhoud, zorgt u ervoor dat de magnetische bodem langer mee gaat. Een nieuwe pan is dus minder vaak nodig dan als u verwarmd met een gasfornuis. Elektrische is dus voordeliger dan koken op gas. Daarnaast is keramisch koken voor veel mensen ook een stuk gemakkelijker.

 

De keramische kookplaat werkt veiliger

Wanneer u kleine kinderen heeft, kunt u natuurlijk in kookzones gaan koken en een speciaal stopcontact laten maken, maar het is niet veilig zodra u nog een open vuur heeft doordat er op gas gekookt wordt. Bouw uw kookzones met keramische kookplaten, omdat hier geen gebruik wordt gemaakt van vuur waar iedereen bij kan.

Inductie of keramisch koken

Wat zijn nadelen van een keramische kookplaat?

De directe prijs voor een keramische kookplaat gaat hoger zijn dan nieuwe pannen van bijvoorbeeld de Action. Dat betekent dat je bijvoorbeeld gietijzeren pannen nodig hebt om te kunnen koken. Je weet dus dat niet iedere pan geschikt is waardoor het misschien langer duurt voor jou om de kosten te kunnen dekken. Het bodem vlak is dus heel belangrijk in dit geval om er niet voor te zorgen dat je niet tegen problemen gaat aanlopen.

 

De keramische plaat moet je met fluwelen handschoenen gebruiken

Doordat je speciale pannen nodig hebt, hebben ze vaak ook speciale aandacht nodig. Het is natuurlijk een beetje overdreven om te zeggen dat je inderdaad fluwelen handschoenen nodig hebt, maar het is belangrijk om de keramische plaat en de pannen op zo een manier te gebruiken dat je ze geen schade aandoet. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de warmte verloren laat gaan, voordat je de kookplaat gaat schoonmaken. Anders kan het ervoor zorgen dat de laag van je pan al snel loslaat. Een voor degenen die geen afwasmachine hebben: gebruik nooit een metalen spons of de achterkant van je spons. Je kunt zelf wel invullen wat er gaat gebeuren op het moment dat je dat doet.

Daarnaast is het vanzelfsprekend om te kijken naar het type kookplaat dat je gaat gebruiken. Er zit verschil tussen de verschillende merken die er zijn. De ene koelt langzaam en de ander warmt de pan heel snel op. Als je dus naar een nieuwe kookplaat zoekt is het altijd goed om navraag te doen bij mensen die daarin gespecialiseerd zijn.

Conclusie

Het is aan jou om te bepalen op welke manier jij graag wil koken. Kook je op gas, dan is de aankoop van producten als pannen en potten goedkoper, maar helaas is de prijs van gas de laatste maanden heel hoog geworden. Elektrisch koken zorgt er voor dat je prijs op lange termijn hoger zal zijn, maar je begin aankopen zullen duurder zijn.

Terugbelverzoek

Wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen. 

Terugbelverzoek

Call Now Button