De verwachting voor de energieprijzen van 2023

Alle informatie over de energieprijzen van 2023.

Ervaren elektricien

 Direct beschikbaar

Vrijblijvende offerte

Garantie op ons werk

De energieprijzen zijn een belangrijk onderwerp voor zowel de consument als energie-intensieve bedrijven. De verwachting energieprijzen 2023 is dat deze gaan stijgen en het is dan ook van groot belang om rekening te houden met de kosten. Er zijn een aantal factoren die de energieprijzen beïnvloeden, zoals de productie van olie, gas en duurzame energie, voorraden, weersomstandigheden, energiebelasting en Europese regelgeving. Lees hier meer over de verwachtingen voor de gasprijzen en elektriciteitsprijzen in 2023, en hoe u flink energie kunt besparen door slimme keuzes te maken.

 

Factoren die de verwachting energieprijzen beïnvloeden

Een van de belangrijkste factoren die de verwachting energieprijzen 2023 beïnvloeden, is de productie van olie, gas en duurzame energie. Er wordt verwacht dat de productie van olie en gas afneemt, terwijl de productie van duurzame energie groeit. Dit zal de vraag naar olie en aardgas in de markt doen stijgen, waardoor de energieprijzen op korte duur zullen stijgen. De groeiende van opslag duurzame energie zal ook bijdragen aan de stijgende energieprijzen, omdat opslag van deze energie meer kosten met zich meebrengt. De afhankelijkheid van Russisch gas en andere import zullen ook een rol spelen in de gasprijzen verwachtingen voor 2023.

 

Invloed op energieprijzen door Europees beleid

Een andere essentiële factor die de energieprijzen zal beïnvloeden zijn de Europese regelgeving en energiebelasting. De Europese Unie heeft een ambitieus beleid gericht op vermindering van de CO2-uitstoot en de overgang naar duurzame energie. Dit beleid zal leiden tot hogere energiebelasting en emissierechten op energie. Dit zal direct leiden tot hogere energieprijzen voor zowel huishoudens als energie-intensieve bedrijven. Hoewel deze maatregelen korte termijn extra kosten met zich meebrengen, zullen op lange termijn de kosten van deze regelgeving de daling van de energieprijzen compenseren. Wat u volgend jaar gaat betalen, zal dan al anders zijn.

Energieprijzen van 2023

Hoe kunnen huishoudens flink energie, kuub gas besparen en hoge energieprijzen compenseren?

Een van de beste manieren voor een gemiddeld huishouden om te besparen op energiekosten, is door slimme keuzes te maken bij het afsluiten van een energiecontract bij de goedkoopste energieleverancier. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een variabel energiecontract met variabele tarieven, waarbij u een variabele prijs betaald in plaats van een vaste gasprijs. Hierdoor kunt u profiteren van lagere tarieven als de energieprijzen gaan dalen. U loopt wel het risico van hogere tarieven als de gas en stroom prijzen stijgen. Regelmatig energieprijzen vergelijken is daarom belangrijk om te kijken (meestal in het laatste kwartaal) of u een beter energiecontract kunt krijgen bij een andere energieleverancier. Denk ook goed na over een contract voor onbepaalde tijd waar vaste prijzen bekend zijn of een variabel contract. Variabele energiecontracten hebben ook variabele prijzen, en als u bijvoorbeeld gaat verhuizen kan dit een belangrijke factor zijn gezien het prijsplafond van de overheid sinds dit jaar is ingegaan. Als u toch elk jaar wilt wisselen van energiecontract, dan kunnen variabele contracten een prima optie zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dynamisch energiecontract met vaste leveringskosten.

 

Nog meer tips voor een lagere energierekening

Een andere manier om kosten te besparen en niet te wisselen naar de goedkoopste energieleverancier, is door energiebesparende maatregelen te nemen in huis. Dit kan variëren van het installeren van zonnepanelen, het isoleren van het huis, het vervangen van oude energiezuinige apparaten, tot het verminderen van het energieverbruik. Ook door bijvoorbeeld het veranderen van energie gewoonten, kunt u flink energie besparen ten opzichte van voorgaande jaren. Al deze maatregelen kunnen bijdragen aan een lagere energierekening, ondanks de verwachte stijging van de energieprijzen. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs kleine veranderingen in energieverbruik een grote impact kunnen hebben op de totale kosten. Vaak staan er nog meer tips om het verbruik van energie laag te houden op de website van uw energieleverancier.

 

Hoe de energieleveranciers kunnen ondersteunen

Een laatste tip om de energiekosten te verminderen, is het regelmatig monitoren van uw energieverbruik bij de energieleverancier. Afgelopen maanden is de prijs erg gestegen en vooral eind augustus hebben veel mensen dit gemerkt. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig online tools waarmee u uw verbruik kunt bijhouden. Hier heeft de energieleverancier wel toestemming voor nodig. Zo kunt u zien welke momenten van de dag u het meeste energie verbruikt en welke apparaten het meeste energie verbruiken. Op deze manier kunt u gericht maatregelen nemen om uw energieverbruik te verminderen en kosten te besparen. Door op de hoogte te blijven van uw energieverbruik, kunt u in de gaten houden of de maatregelen die u heeft genomen, het gewenste effect hebben. De energieleverancier houd tegenwoordig ook vaak een oogje in het zeil. Wilt u meer weten over hoe u energie kunt besparen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

 

Conclusie van de stijgende energieprijzen

Dee verwachting voor de energieprijzen in 2023 is dat deze zullen stijgen. Dit komt voornamelijk door factoren zoals de afnemende productie van olie en gas en stijgende emissierechten en energiebelasting, wat invloed heeft op de gasprijs en de elektriciteitsprijzen. Huishoudens en energie-intensieve bedrijven kunnen echter wel proactief handelen door slimme keuzes te maken bij het afsluiten van energiecontracten bij de energieleverancier met behulp van energieprijzen vergelijken, energiebesparende maatregelen te nemen en regelmatig hun energieverbruik te monitoren. Door deze stappen te nemen, kunt u flink besparen op uw energiekosten en voorkomen dat uw energierekening stijgt.

Elektricien Amsterdam 24/7 kan u verder informeren over de mogelijkheden waarmee u energie kunt besparen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Terugbelverzoek

Wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen. 

Terugbelverzoek

Call Now Button