Wat zijn de afmetingen van een meterkast

Alle informatie over de afmetingen van een meterkast.

Ervaren elektricien

 Direct beschikbaar

Vrijblijvende offerte

Garantie op ons werk

De afmetingen van een nieuwe meterkast kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het huis en het aantal aangesloten elektrische apparaten. Er zijn echter minimale afmetingen die volgens de richtlijnen van de meterkast moeten worden aangehouden. Zo moet de meterkast minimaal een hoogte hebben van 2 meter en een breedte van 30 centimeter. De diepte kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid leidingen en aansluitingen die erin worden geplaatst, maar meestal is een diepte van 30 centimeter voldoende.

 

Welke meterkasten zijn er?

Fase groepenkasten

Een fase groepenkast is een soort meterkast die is ontworpen om de elektriciteit te verdelen over verschillende groepen elektrische circuits. Dit is vooral handig als er verschillende elektrische apparaten met verschillende stroombehoeften in het huis zijn. Zo kunnen de circuits voor de verlichting en elektrische kookplaat bijvoorbeeld in aparte groepen worden geplaatst, wat kan helpen om kortsluiting te voorkomen.

 

Gesloten meterkast

Een gesloten meterkast is een meterkast waarbij de deur op slot kan worden gezet. Dit kan handig zijn om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de elektrische installatie van het huis. Bovendien kan slot afsluitbaar ook helpen om te voorkomen dat er spullen in de meterkast verwijderd worden. Zo is uw meterkast veilig!

 

Waterdichte groepenkasten

Waterdichte groepenkasten zijn speciaal ontworpen om te worden gebruikt in vochtige of natte omgevingen, zoals badkamers of keukens. Deze groepenkasten zijn voorzien van speciale afdichtingen en waterdichte behuizingen om te voorkomen dat er vocht in het apparaat kan binnendringen.  Bent u op zoek naar advies over welke meterkast het beste bij u past? Wij kunnen u daarin adviseren!

 

Waar rekening mee houden bij een meterkast kopen?

Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u niet zeker weet welke afmeting meterkast u nodig heeft. Het is cruciaal om te weten hoeveel groepen u wilt hebben in uw meterkast en waar u uw meterkast wilt plaatsen. Een meterkast bevindt zich meestal in de gang of buiten naast de deur. Dit is afhankelijk van het aantal elektrische apparaten en verlichting die u wilt aansluiten. Houd er rekening mee dat elke groep ongeveer 1 meter ruimte inneemt. Als u niet zeker weet welke afmeting meterkast u nodig heeft, kunt u met contact opnemen met onze elektriciens. Wij voorzien u graag van advies!

Afmetingen van een meterkast

NEN 2768 norm

In Nederland gelden er specifieke richtlijnen voor de afmetingen van een meterkast. Zo moet een meterkast bijvoorbeeld voldoen aan de NEN 2768 norm, die de minimale afmetingen voor een meterkast bepaalt. Volgens deze norm moet een meterkast minimaal 60 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 30 centimeter diep zijn. Dit betekent dat een meterkast ruimte biedt voor de elektrische meter en eventuele aardlekschakelaars.

 

Waar bevindt de meterkast zich?

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar de meterkast zich bevindt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aparte aansluiting te hebben voor bijvoorbeeld een gasmeter of zonnepanelen. In dat geval moet de meterkast ruimte bieden voor deze aansluitingen (bijvoorbeeld voor stroom een kabel langs de vloer en de installatie van de schakelaar tegen de achterwand). Ook is het belangrijk om de meterkast op een goed bereikbare plaats te plaatsen, zodat de meter gemakkelijk te bereiken is voor de netbeheerder of een installateur.

 

Indeling van de meterkast

Bij het kiezen van een meterkast is het ook belangrijk om rekening te houden met de indeling van de meterkast. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om voldoende ruimte te hebben voor leidingen en kabels. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de meterkast, zodat elektrische apparaten niet te warm worden. Een gesloten meterkast kan hierbij helpen om de temperatuur in de meterkast op een constant niveau te houden.

 

Richtlijnen meterkast

Er zijn ook richtlijnen voor waar een meterkast zich moet bevinden. Zo moet de meterkast gemakkelijk bereikbaar zijn en mag deze niet op een plaats staan waar mensen vaak lopen of staan. Bovendien moet de meterkast ook voldoende ventilatie hebben om te voorkomen dat de elektrische componenten oververhit raken.

 

Installatieautomaat beschermt

Een installatieautomaat is een apparaat dat is ontworpen om elektrische circuits automatisch in- en uit te schakelen. Dit kan helpen om elektrische apparaten te beschermen tegen kortsluiting en overbelasting. Bovendien kan een installatieautomaat ook worden gebruikt om elektrische apparaten op afstand te bedienen, bijvoorbeeld door middel van een smartphone-app.

Bel ons voor meer informatie of om direct een afspraak te maken voor een vrijblijvende inspectie. Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen met uw meterkast wensen. Onze professionele installateur kan u helpen met uw meterkasten, groepenkasten, installatieautomaat en meer. Elektricien Amsterdam 247 is uw betrouwbare partner voor al uw elektrotechnische werkzaamheden.

Terugbelverzoek

Wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen. 

Terugbelverzoek

Call Now Button