Elektrisch koken: alles wat je moet weten

Alle informatie over elektrisch koken.

Ervaren elektricien

 Direct beschikbaar

Vrijblijvende offerte

Garantie op ons werk

Elektrisch koken wordt steeds populairder

Steeds meer mensen koken elektrisch. In veel van de nieuwbouw zie je ook dat die standaard worden gebouwd met een elektrische kookplaat. Van zulke kookplaten bestaan er verschillende soorten. Dit zijn elektrische-, keramische- en inductiekookplaten.

 

Een elektrische kookplaat aanschaffen

Een elektrische kookplaat is al vanaf €100 euro aan te schaffen. De prijs valt dus zeker mee, maar heel energiezuinig is het niet. Zo een kookplaat verbruikt veel stroom en is eigenlijk heel duur op de lange termijn. Daarbij gaat het opwarmen en afkoelen niet heel erg snel. Dit is natuurlijk nadelig, maar aan de andere kant zou je er ook zo voor kunnen zorgen dat het eten niet afkoelt door het op de plaat te laten staan, omdat de pitten nog even warm blijven. Nog een nadeel is dat de pitten lastiger schoon te maken zijn.

 

Een keramische kookplaat aanschaffen

Hoe werkt een keramische kookplaat? Een keramische kookplaat kan pannen verwarmen door middel van metalen spiralen die door elektriciteit worden verwarmd. Een voordeel van deze plaat is dat die erg makkelijk schoon te maken is. De plaat is van glas en is dus glad en vlak. Zo kan deze heel gemakkelijk met een nat doekje worden afgenomen. Hierbij is het wel handig om even te wachten totdat de plaat is afgekoeld, omdat je je anders vervelend kan branden aan de hete plaat. Een nadeel van een keramische plaat is het feit dat het niet heel erg zuinig is in het energieverbruik. 60% van de energie gebruikt de kookplaat om de pannen te verwarmen. Als de pan van de plaat af wordt gehaald, treedt energieverlies op omdat de plaat warm blijft. Dit is net zoals bij koken op gas. Een keramische kookplaat kan worden aangeschaft vanaf ongeveer €200,-.

 

Een inductiekookplaat aanschaffen

Een inductiekookplaat heeft veel voordelen: het kookt snel, is veilig omdat de plaat niet heet wordt en is zuinig omdat er weinig energie verloren gaat tijdens het koken. Het bijzondere aan deze plaat is dat het niet de plaat is die warm wordt, maar de pan zelf. Het is niet hetzelfde als koken op gas of bij een keramische plaat. Bij gas loopt het gas voor een gedeelte langs de pan en bij een keramische plaat moet eerst de plaat worden verwarmd zodat de pan kan worden verwarmd. Een nadeel aan inductie is dat er vaak nieuwe pannen moeten worden aangeschaft, omdat niet elke pan geschikt is voor zo een kookplaat. Als de pan niet geschikt is voor inductie kan er ook niet worden gekookt. Een inductiekookplaat kopen is vergeleken met de rest wel wat duurder. Je kan zo een kookplaat namelijk aanschaffen vanaf ongeveer €259,-.

Inductiekookplaat aansluiten

Elektrisch koken en de groepenkast

Is de groepenkast wel voorbereid voor het koken op elektriciteit? Als je de keuze maakt om elektrisch te koken, is het handig om te weten welke aansluiting je thuis hebt. De meeste elektrische kookplaten kan je namelijk niet aansluiten op een standaard stopcontact. Daarbij moet de kookgroep in de meterkast voldoende elektriciteit leveren, omdat de stoppen anders kunnen doorslaan.

 

Wat moet je controleren in de meterkast?

Controleer het soort stopcontact in de keuken. Deze kan tweepolig of vierpolig zijn. De tweede het ook wel een perilex aansluiting en deze is nodig voor elektrisch koken.

Daarna kijk je hoeveel fasen er in de kookgroep zitten. Soms moet de kookgroep worden aangemaakt of uitgebreid.

De fase bepalen doe je door te kijken in de meterkast. Er bestaan een, twee of drie fasen waaruit een kookgroep kan bestaan. Per fase is er een bepaalde maximale aansluitwaarde.

Het wordt aangeraden om een erkende elektricien in te schakelen die u kan helpen met dit proces. Zo weet je zeker dat dit goed en veilig gebeurd.

Terugbelverzoek

Wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen. 

Terugbelverzoek

Call Now Button